Feministi

Back to business. Ehkä hullumpana ja tyhmempänä kuin muutama viikko sitten, kun viimeeksi kirjoitin. Burn out on ollut joinain aamuina lähellä, kun olen herännyt viideltä ja tunnin päästä jo ollut pyöräilemässä jäätävässä lumimössövesitihkusateessa kohti työpaikkaa.Mutta niin. Yhä enenevissä määrin tarkat silmäni ovat huomanneet juttuja lehdistä, olen kuullut julmia tarinoita, jopa itse kokenut niitä tästä aiheesta. Naisen asema. Mikä se on ? Onko se lainkaan muuttunut todella näinä vuosikymmeninä, vai onko ”parannus” vain yksi hyvinvointiyhteiskuntamme luoma illuusio ? Minä meitä oikein pidetään ? Äiteinä ja leikkikaluina, kykenemättöminä suuriin päätöksiin ja vaativiin tehtäviin. Poikaystäväkin äsken ruokapöydässä käski asettamaan esille maitorauhaset – vitsinä tietysti, mutta ahhaa – Niina päätyikin tekemään suuria johtopäätöksiä jopa tästä pienestä letkautuksesta.

Naisen euro on suurinpiirtein kahdeksankymmentä senttiä. Miehen euro on euro. Vaikka kansanedustajat toitottavat, että nämä erot on saatu vertaamalla täysin eri ammatteja, jolloin luvuilla ei olisi mitään todenperäisyyttä, ovat ne silti karmaisevia lukuja. Sillä totta kai meidän on verrattava eri ammatteja, nimittäin mies- ja naisvaltaisia sellaisia. Äitini on lähihoitaja, hoivaa vanhuksia viimeisessä kodissaan. Työ on rankkaa ja uuvuttavaa, joskus muistan hänen tullaan mustan silmän kanssa kotiin, sillä kertomuksen mukaan ”eräs pappa ei halunnut peseytyä, joten löi sitten hoitajia turpaan”. Olen vain pystynyt ihmettelemään äitini sisua ja sitä rakkautta, jota hän tuntee työtään kohtaan. Selvähän se, onhan siellä kivojakin mummoja, jotka ovat hellyyttäviä kuin pikkuvauvat konsanaan. Työ on silti äärettömän raskasta, uuvuttavaa, kuten jo sanoin. Mitä nämä urheat hoitajat saavat palkakseen ? Eivät paljon mitään, jos hoitajan bruttopalkka on vähän yli puolentoistatuhannen. Sillä ei paljon perhettä elätellä.

Niin, niillä aloilla joilla on miehiä mukana, ovat palkat suuremmat. Kukas sen sanoi, Matti Vanhanen (?), että eräs syy on siinä, että miehet vaativat heti kättelyssä palkankorotusta. Yhteiskuntamme muka-ylimykset menevät siis pomon luokse ja vaativat lisää rahaa HETI TÄNNE MULLE TUOKAA. Vai niin, sepä hienostunutta. Eli meitä naisia sorretaan, koska haluamme ensin näyttää mihin pystymme, ennen kuin kainoina uskallamme edes kysellä josko saisimme jotain etuisuuksia. Hieno näkökanta, hyvä Matti.

Niin, haluan tässä halveksien siteerata myös Timo Soinia: ”Kun nainen on niin sanotusti kova luu ja hyvä työntekijä, kyllä se pystyy siihen mihin mieskin.” Niin että miehet voivat tehdä asiat puolihuolimattomasti hutaisten oikein, ja sitten me vähä-älyisemmät joudumme paiskimaan töitä tauotta ennen kuin Soinin mukaan ehkä yllämme samalle tasolle. Kiitos.

Suoraan sanottuna luulen, että ahkerimmat, tunnollisimmat ja asioihin eniten paneutuvat työntekijät kuuluvat naisiin. Silti meillä on edelleen huonompi asema. Naisen paikka on hellan ja nyrkin välissä, kukahan senkin on keksinyt ? Miksei mieleeni tule tällä hetkellä yhtään samantyylistä sanaa miehistä ? Ja jos jokin määrittelevä lausahdus toisesta osapuolesta olisikin, se olisi varmaan ”miehen paikka on olut kädessä, jalkapallomatsin äärellä”.

Tiedän, mielipiteeni ovat aina olleet kärjistettyjä, mutta vaikka näenkin toiset asiat mustina ja valkoisina… Niissä on oltava jokin totuuden siemen, sillä miten muuten voisi asiat näinkin tulkita ? Hyvät naistoverini, yritetään me viedä naisten sanomaa eteenpäin tosissamme, kuten jo nyt meistä osa näin tekee. Ehkä, ehkä, ehkä, ehkä vielä joskus maailmassa on oikea tasa-arvo, eikä mikään illuusio paremmasta.

Ja minähän äänestän sitten eduskuntavaaleissa jotakuta naista. Piste.

Mainokset

Yksi kommentti artikkeliin ”Feministi

  1. Niina ystäväiseni, asiaa!
    Meillä sukupuoliasema tosin kääntyi hieman kummalliseksi: voitin juuri Juuson hiiritähtäyspelissä ja rakensin dvd-hyllymme yksin kuusiokulma-avainta peukut punaisina puristaen, kun mieheke helpottuneena tunnusti inhoavansa huonekalujen kokoamista 😀 Mutta olet oikeassa tuossa, myös meidän äipän työpaikalla on niin rajua että suuri osa hoitsuista on sairaslomalla saatuaan turpaan tai koettuaan muuta väkivaltaa ja palkka on pieni kuin kärpäsen sukuelimet..

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s