Yhteiskuntakritiikki nro 542

Tervetuloa Imatralle! Kun ensimmäisenä saavut tänne, huomaat aseman parkkipaikalla ruman, ruskean hökötyksen. Se on ensisilmäys kaupunkimme taiteeseen ja turhuuteen. Sitten voit tulla keskustaan ihailemaan suihkulähdettä, joka maksoi miljoonia, eikä edes ole niin kovin hieno. Huomaa samalla lämmitetty kävelykatumme, jonka varrella näet myös tv-tornilinnakkeen, jossa on jatkuvasti mainoksia syytäviä televisioita betonisen rakennelman sisään ahdettuna. Jos sinulla on auto, käy myös vilkaisemassa hienoakin hienommat liikenneympyrämme, joissa yhdessä on kivikallio-muodostelma, toisessa koristeellinen sähköpylväs ja kolmannessa juurineen irtirevityn hampaan näköinen taideteos. Viimeiseksi voit käydä heittämässä parit jarrutusjäljet superhienolle parkkipaikalle, joka onkin yleensä tyhjillään (lukuunottamatta sinua ja muita nuoria, jotka käyvät kaasuttelemassa siinä silloin tällöin).
Eilen kierrellessäni ympäri kaupunkiani en voinut olla ajattelematta tuota rahan tuhlausta. Miljoonia on heitetty hukkaan, ja mitä me olemme saaneet tilalle ? Täysin turhia parkkipaikkoja ja monumentteja. Samaan aikaan luemme kansalaisten närkästyneitä kommentteja lehden lukijapalstalta, kuinka pienet lapset häädetään kouluista ja kerhoista. Vanhuksilta evätään pääsy lähikirjastoon ja isketaan bussikortti käteen – saavat mennä pääkirjastoon, kyllä ne jaksaa sinne kauemmaskin kulkea, onhan niillä päivät täytenään vapaa-aikaa.
Syitä näille kielteisille toimille löytyy yleensä kulujen puolelta, niitä ei voi kattaa kaikkia verorahoilla, rahat eivät yksinkertaisesti enää riitä. Silti samaan aikaan herrasmiehet istuvat kahvipöytiensä ääressä ja miettivät, kuinka saada kaupungistamme entistä ESTEETTISEMMÄN oloinen. Ilman NÄTTIÄ kaupunkikuvaa eivät TURISTIT tule tänne tuhlaamaan rahojaan. Siispä  TURISTEILLE pitää järjestää kaikenlaista KAUNISTA katseltavaa.
Päättäjät näyttävät siis entistä enemmän suuntaavan toiveensa turisteihin, eikä esimerkiksi siihen, että houkuttelisimme uusia asukkaita muuttamaan tänne. Joten sulkemalla koulut ja vanhainkodit he ajavat enemmänkin ihmisiä poispäin täältä. Sitten taas surkutellaan, kuinka olemme muuttotappiokunta, jonka jälkeen kaupunginvaltuuston esityslistalla onkin uusi uima-allas venäläisille keskelle kävelykatua.
Niin, kaupunkimme tuhlaa rahojaan naurettavuuksiin. Se selkeni minulle eilen, kun kiihdyttelimme autolla tuota erästä tyhjää (miljoonia maksanutta) parkkipaikkaa. Muutoinkin linjamme täällä tuntuu olevan se, että kuuluu paljon valitusta, mutta vähän tekoja. Enkä minäkään poikkea tuosta säännöstä millään muotoa.
Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s