Vaikeaa ja haikeaa

Kun tässä eilen koneella istuessani surkuttelin omaa elämääni ja joitain niitä valintoja, joita olen tehnyt, vaivuin taas syvällisempiinkin ajatuksiin. Mikä on se asia, joka vapauttaa ihmiset huonosta omastatunnosta tai häpeästä tai katumuksesta? Anna kun kerron: Me toistamme itsellemme sitä totuutta, ettei asioita voi muuttaa. Mikä on tehty, se on tehty ja näin on oltava.

Elämä on joskus vaikeaa, eikä ihminen aina ymmärrä sitä. Mikä siis olisikaan mukavampaa kuin löytää jokin lause, joka vapauttaa meidät vastuusta? Jokainen meistä haluaa helpon elämän, ja eikös sen saa juurikin siitä tunteesta, että arkipäivät voivat sujahtaa ohi omalla painollaan, koska tässä elämä on, eikä muuksi muutu. Sen varjolla voimme elää vaikka vähän surkeampaakin eloamme, koska tyydymme siihen.

Tosiasia kuitenkin loppujen lopuksi on, että kaikkeen voi vaikuttaa. Kaikkea voi muuttaa. Mikään ei ole menetetty, eikä mikään ole ikinä saavuttamattomissa. Täytyy vain ottaa itseään niskasta kiinni ja tehdä ne kipeät päätökset, joita elon parantaminen vaatii. Se on vaikeaa, se on haikeaa, mutta voiko kuolinvuoteellaan olla tyytyväinen omasta ajastaan maan päällä, jos sen on elänyt helpoimmalla mahdollisella tavalla, ottamatta riskejä? Voiko olla tyytyväinen, jos on vain antanut päivien sujahtaa ohitseen?

Aina voi muuttaa asioita. Jos huomaa joku päivä olevansa onnettomassa avioliitossa, ei tarvitse jäädä odottamaan niitä harvenevia hyviä aikoja, vaan voi ottaa avioeron. Jos joku kaunis aamu tajuaa kaipaavansa ystävää vuosien takaa, ei tarvitse voivotella asian kuuluvan menneisyyteen, vaan voi ottaa puhelimen kouraan ja kilauttaa kaverille. Jos ymmärtää koulutusalan olevan itselleen väärä, ei sitä välttämättä tarvitse jäädä kituuttamaan tylsien oppikirjojen eteen sen takia, että oma elämä on rakentunut jo siihen kyseiseen kaupunkiin ja kaikki ystävät ovat vielä jäämässä kouluun. Voi kävellä koulutuspäällikön puheille ja sanoa hyvästit.

Elämässä täytyy olla rohkea, eikä rohkeutta ole piiloutua iskulauseiden ja helppouden taakse.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s