Hyvä ihminen

Jokaisen olisi hyvä joskus harjoittaa itsetutkiskelua. Vieraalle kielellä sanottuna voisi asian ilmaista näin:

Look deep into yourself.

Mutta mitä tekee siinä vaiheessa, jos huomaa olevansa huono ihminen? Jokaisella on tietysti omat arvonsa, joiden perusteella asiaa lähtee pohtimaan, mutta jos jollain saralla huomaakin olevansa vajaavainen? Jos arvostaa rehellisyyttä, avoimuutta, kiltteyttä ja kunniallisuutta ja huomaakin, että on tullut matkan varrella satutettua enempää kuin paria ihmistä? Mitä tekee katsellessaan taaksepäin ja huomatessaan talloneensa ihmisiä jalkoihinsa? Miten sen voi liittää omaan minäkuvaan tai muokata sellaiseksi, että pystyy vielä elämään itsensä kanssa?

Ehkä asian vaikeuden takia ihmiset eivät juurikaan pysähdy ajattelemaan omaa toimintaansa ja omaa itseään muiden silmin. Sitä on liian helppo pitää itsensä kiireisenä ja vain kuvitella tekevänsä ja toimivansa oikein. On mukava sitten keskusteluissa kertoa, kuinka noudattaa tiukkaa moraalista kuria elämässään ja lahjoittaa rahaa Unicefille.

Kenties se on taas se kuuluisa pelko, joka estää meitä ajattelemasta asioita kunnolla. Jossain piilotajunnassamme saatamme ymmärtää tekojemme todelliset luonteet, mutta piilotamme nämä ajatukset menemällä nettipankkiin ja laittamalla kolikoita hyväntekeväisyyteen. Kun poikien ilta on lähtenyt lapasesta ja seuraavana aamuna herää jatkoilta kovaan päänsärkyyn, on vain helppo kipaista kukkakaupassa ja mennä kotiin ruusukimpun kanssa. Elämämme on täynnä pieniä tekoja, joilla vakuutamme itsellemme olevamme hyviä ihmisiä.

Kuitenkin jossain vaiheessa tulee se tilanne, kun elämä rauhottuu hetkisen ajaksi ja sitä ehtii ajatella asioita. Todella katsoa asioiden sisälle ja syvimpiin syövereihin. Mitä sitä tekee, kun huomaa siellä syvimmän kuilun pohjalla hirviön? Mörön, jota ei olisi halunnut itsestään löytää? Pitääkö se hyväksyä? Pitääkö siitä yrittää taistella eroon?

Vai kun vauhti taas kiihtyy ja elämä heittelee ympäriinsä, voiko sen vain autuaasti unohtaa ja sanoa olevansa hyvä ihminen?

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s