Suuri keitos

Jos ihminen saisi leikkiä jumalaa, mitähän siitäkin seuraisi? Jos meistä jokainen saisi itse valita ne ainekset, sekasorrot ja liemet, joista muodostumme? Kolme tippaa itsekeskeisyyttä, kymmenen itsetuntoa ja kaksikymmentä empaattisuutta. Tai kunnianhimoa koko kulho täyteen?

Uskon, että siitä seuraisi katastrofi. Olisi liian helppoa antaa itselleen sellaiset ainekset, jotka takaisivat juuri itselleen parhaat lähtökohdat elämään ja unohtaisi kaikki muut. Luonnon hoitaessa asioita on vain kurjaa sattumaa ja erittäin harvinaista, että jostain pulpahtaa pinnalle niin harhaluuloinen itsekäs ihminen kuin eräs puolueenjohtaja viime vuosisadalla Saksassa, mutta itse saattaisimme tehdä omalle persoonallemme karhun palveluksen.

Jos saisimme itse valita aineksemme, olisimme kaikki täynnä myös itsenäisyyttä ja pärjäämisen taitoja. Kuka silloin enää edes kaipaa toisia ihmisiä, jos kivun pelossa olisimme muokanneet itsestämme luodinkestäviä ja tunteettomia oman edun tavoittelijoita? Muistaisiko joku sekoittaessaan soppaansa lisätä sinne aimo annoksen kykyä rakastaa?

Ja sitäpaitsi olemme täydellisiä vain epätäydellisyydessämme. Voi myös olla, että vaikka itse saisimme päättää ainesosamme, meitä olisi maailman päällä silti viisi miljardia erilaista ihmistä. Jokainen laittaisi omaan keitokseensa niitä luonteenpiirteitä, joita itse toisissa arvostaa ja jokainenhan meistä on yksilö. Minä arvostan rehellisyyttä mutta joku voi katsoa ylöspäin henkilöä, joka raivaa keinoja kaihtamatta tiensä huipulle.

Ehkä on vain hyvä, että se on sattuman, kohtalon tai Herran käsissä mitkä välineet meille on syntyessä annettu käteemme. Jos ei tilanne miellytä, aina voi muovailla omalle elämälleen mieleisensä raamit, sillä loppupeleissä ihminen ehkä sittenkin on sitä, miksi itsensä tekee, ei sitä, joksi hänet on luotu.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s