Facebook on pilannut maailman

Se on yksinkertaisesti totta. Ja se on myös minun mielipiteeni eräissä seikoissa.

o Kun tapaan uusia ihmisiä, työnnän käteni eteenpäin kätelläkseni ja tehdäkseni hyvän ensivaikutelman. Hymyilen ja aloitan lausumalla: ”Moi, mie oon…” Ja sen pidemmälle en sitten pääsekään enää kovin usein, sillä toinen hymähtää tietäväisen oloisesti ja jatkaa lausettani ”Niina Kemppi, joo mie tiedän.” Ensivaikutelma luodaan siis nykyään jossain naamakirjan pimeissä syövereissä, joissa kaverien kaverit lukevat jokaisen kirjoittamani lauseen ja vitsini ja painavat nimeni mieleen. Lisäksi kaverien kaverien kaverit katselevat kuviani ja kertovat ensitapaamisellamme, että kuinka minulla onkaan nätti vihreä paita siinä profiilikuvakansiossani. Olenko ainut, josta tämä on pelottavaa, etenkin kun on kuvitellut säätäneensä yksityisyysasetukset tiukimmilleen? Mistä ne sen kuvan ovat silti kaivaneet nähtäville?

o Tykkäämisen helppous. Eikö kellekään muulle tule omituista halua esimerkiksi suuren kansanjuhlan kohdatessa tykätä kaikesta? Facebookissa on nykyään mahdollista tykätä kuvista, statuksista, kansioista ja jopa kommenteista. Joskus joudun hillitsemään itseäni, etten klikkaa jokaisen asian kohdalla ja osoita tykkääväni kaikesta. Tietysti positiivisuus on hieno asia, mutta joku roti pitää olla. Ennen jos ilmaisi pitävänsä jostain, se oli kunnianosoitus kyseiselle henkilölle tai asialle. Nykyään tykkäämiseni on rajatonta.

o Paitsi tietysti siinä määrin, etten ole vielä päättänyt, onko kohtuullista ja oikein tykätä omista kommenteistaan? Mielestäni minulla välähtää joskus niin hienosti, että haluan tykätä myös itsestäni. Onko se jo liian itserakasta?

o Jokainen kuva on nykyään tarkoitettu julkaistavaksi. Miten väsynyt oletkaan työpäivän jäljiltä, jos joku nappaa sinusta kuvan rojahdettuasi omituiseen vänkyräasentoon sohvalle, tiedät sen jossain vaiheessa löytyvän naamakirjasta kaverin kansiosta. Miten humalassa sitä onkaan, räkä poskella ja silmät kierossa, luultavasti aamulla herätessäsi saat huomata facebookissa kaiken olevan julkaistuna. Eräänä aamuna pelkäsin jopa videokuvaa baarin lavalla tanssimisestani. Onneksi sentään jollain on vielä sen verran lojaaliutta ystäviään kohtaan, että ymmärsi olla paljastamatta sätkimistäni puolelle maailmalle.

o Siinä missä kuvat aina julkaistaan, ei mikään muukaan ole enää yksityistä tai salattavaa. Kun luulet kuulleesi mehevän juorun kaupungilla ja aloitat kertomaan sitä, joku on aina lukenut sen jo facebookista.

o Paljoks sul on kavereita? Mul on ainaki seittemäsataakakskyt, mitäs siihen sanot? Ennen ystävät olivat ystäviä, kaverit vähän sen alapuolella ja sitten oli ne loput. Nykyään on ystäviä, kavereita ja facebook-kavereita, mutta missä menee raja minkäkin välillä? Hävettää melkein tunnustaa, mutta minultakin löytyy kaverilistaltani yksi sellainen ihminen, jota en kadulla vastaan kävellessä edes tunnistaisi. Raja on niin häilyvä, milloin voidaan olla tuttuja Internetin ihmeellisessä maailmassa, että se luo arkipäivään ihan omanlaisiaan ongelmia. Olen itsekin monen vanhan koulukaverini ystävä naamakirjassa, mutta kun tapaamme vuosien jälkeen taas kasvotusten, kuinka minun tulisi toimia? Pitäisikö minun leikkiä, etten tiedä hänen asioistaan mitään ja tiedustella päivän kuulumisia, vaikka olen saattanut lukea kaiken jo aikoja sitten netistä?

Facebook tarjoaa sellaisen informaation ja sosiaalisuuden ylitungoksen maailmaan, etten aina jaksa käsitellä kaikkea pienessä päässäni. Joskus harkitsen rajoittavani fb-ystäväni vain pariinkymmeneen, jottei tarvitsisi kärsiä oikeassa elämässä koneen välityksellä lipsautetuista salaisuuksista ja puolituttujen kyttäyksestä.

No, en oikeasti. Olen koukussa maailman pilanneeseen nettiyhteisöön.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s