Joulutoive

Pienenä olin usein kipeänä, olin mielestäni myös melko paljon koulusta poissa. Aina kun joku luokkalaiseni valitteli tuntevansa olonsa kipeäksi, se oli varma merkki siitä, että jo kahden päivän päästä olin saanut tartunnan ja makasin viltin alla sohvalla katsomassa Looney Toones -piirrettyjä. Silloin tällöin saatoin maata äkillisen vatsataudin riuduttamana ämpäri vieressäni katsomassa taas samoja piirrettyjä.

Oli mitä oli, aina kun tunsin taas sairauden painavan fyysistä olemustani maahan, samaa tahtia laski myös henkinen hyvinvointini. Sama rata jatkuu myös nykyään. Kai se on jonkinlainen trauma lapsuudesta, että aina kipeänä tunnen itseni kovin voimattomaksi ja surkeaksi. Tekisi mieli kiepsahtaa kerälle ja puskea päätäni jonkun kainaloon ja nukahtaa siihen. Vähän kuin sisäkissa, joka kaipaa jotakuta rapsuttamaan niskasta.

Sairastuessa flunssaan tai kärsiessä migreenistä ihminen kai tuntee jonkinlaisen kontrollin häviämisen. Yhtäkkiä keho tekee tenän, eikä mikään toimi juuri kuten haluaisi. Heikommat heittäytyvät maahan ja tuntevat itsensä avuttomiksi rääsyiksi.

Mietin tätä asiaa katsoessani elokuvaa pahasti sairaasta lapsesta, joka silti naureskeli minkä ehti, vaikka ranteeseen oli laitettu tippa ja hiukset olivat pudonneet. Mitä jos itse olisin tuossa asemassa? Voisinko nauraa yhtä kepeästi kuin filmillä näkyvä lapsi? Miten minusta tuntuu, että lapsilla on joskus paljon enemmän voimaa ja ymmärrystä tästä maailmasta? ”Kaikki kuolevat joskus”, sanoi lapsi. Voisinko itse todeta saman yhtä arvokkaasti, pärähtämättä lohduttomaan itkuun?

Epäilen että en. Epäilenpä, että jos sairastuisin nyt johonkin vakavampaan kuin pikkuiseen nuhaan, elämäniloni voisi olla hyvin vähissä. Kuinka voisin löytää samanlaisen rohkeuden kuin se sairasvuoteella makaava pikkulapsi? Jaettiinko sitä jossain jonossa, jonka ohi minä reippaasti kävelin? Saako sitä rohkeutta ja urheutta jälkitilauksena? Voisikohan saada?

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s