Kohtuus kaikessa

Liian herkillä ja älykkäillä ihmisillä on tapana tehdä pahaa itselleen, sanoi eräs herra Antoni Tabucchi.

Ja mikä olisikaan parempi tapa kiteyttää ajatus siitä, että liikaa ajattelevilla ihmisillä on varmasti paljon enemmän huolia ja murheita kuin niillä, jotka vain soljuvat elämän virran mukana minne se nyt sattuu heitä kuljettamaan. Olen ennenkin kertonut olevani sitä mieltä, että kylmät ja kovat ihmiset pärjäävät elämässään ehkä sillä tavalla paljon paremmin, että he eivät jää miettimään tekemiään valintoja liian pitkäksi aikaa. He tekevät jotain ja sen jälkeen miettivät, että tehty mikä tehty. Lopputulokset voivat olla joko positiivisia tai katastrofaalisia, mutta sillä ei ole heille niin suurta väliä.

Herkät ihmiset voivat hukkua jossitteluun ja näennäisesti turhanpäiväiseen märehtimiseen, kun valintoja ja tekoja pyöritellään päässä ympäriinsä. Jos ihminen tekee virheen, sen voi ohittaa tai sitä voi jäädä pohtimaan, ja uskaltaisin väittää älykkäiden ihmisten pohtivan noita tekoja ja valintoja paljon enemmän. Kuten Tabucchi toteaa, älykkäät ihmiset näkevät asioiden eri puolet paremmin, he näkevät kuinka monia eri mahdollisuuksia asioissa on ja kuinka asiat olisivat voineet kääntyä eri tavalla pienilläkin muutoksilla.

Tällainen jatkuva pohtiminen ei kuitenkaan johda mihinkään. Siinä satuttaa vain itsensä, sillä ajatusten virrat voivat viedä mukanaan liian syville vesille, jolloin joutuu toteamaan oman uupumuksensa. Siksi minäkin olen yrittänyt opetella hällä väliä -asennetta, sillä vaikka sitä kuinka pohtisi asioita ja tapahtumia, elämällä on tapana lutviutua kaikesta huolimatta eteenpäin. Liiallinen pohdiskelu ei auta asiaa. Syyllisyydentunto, jossittelu ja toiveajattelut eivät yksinkertaisesti johda mihinkään.

Miksi ottaa stressiä asioista, jos niille ei voi enää tehdä mitään? Jos on toiminut jossain tilanteessa jollain tavalla tai tehnyt jonkinlaisen päätöksen, miksi ottaa stressiä siitä, miten mahdollisesti toisenlainen päätös olisi voinut muuttaa asioita, ja voisiko asiat olla sen johdosta paremmin? Mennyt on mennyttä, eikä vielä kukaan ihminen ole pystynyt matkustamaan ajassa taaksepäin.

Jälkiviisaus on helppoa, mutta herkät, tunteikkaat ihmiset voivat upota siihen suohon kuin sementtimöykyt nilkkoihinsa sidottuna. Vaikka olen yrittänyt itsekin opetella uudenlaisia toimintamalleja, ja vaikka kuinka yritän taistella vastaan, uppoan alakulon aaltoihin liian helposti.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s