Vihollisia joka nurkan takana

Jos haluaa elää onnistuneessa ja etenkin onnellisessa parisuhteessa, täytyy vältellä vihollista numero yksi. Se hiipii vaivihkaa kuin kolmantena pyöränä suhteeseen ja jämähtää paikalleen halliten koko elämää sen jälkeen. Jos sille antaa pikkusormen, se vie koko järjenkäytön. Tuo vihollinen on nimeltään Rajoittava Raija. Vaihtoehtoisesti hänen nimensä voi myös olla Rajoittava Reijo, sillä näitä tyyppejä ei ole ainoastaan yhden sukupuolen edustajissa.

Nämä Raijat ja Reijot tekevät hiljaista työtään, pikkuhiljaa ja pahimmillaan salakavalasti, jolloin vain yhtenä kamalana päivänä huomaa sujahtaneensa toisen tossun alle. Yhtäkkiä Reijo osoittaa sinulle olohuoneen keskustaa, jossa ennen oli isoäidiltä peritty nojatuoli, ja kertoo, että siinä on nyt biljardipöydän paikka ja perintökalu palaa sillä hetkellä takassa. Raija taas lähtee tyttöjen kanssa lonkerolle ja heittää huolimattomasti, että varothan rakas sitten sitä kaappia, jonka siirsi toisen työpäivän aikana minne sattuu. Ja jos asiat ovat edenneet tarpeeksi pitkälle, ei näille kahdelle uskalla sanoa enää mitään vastaan, vaan sitä kohauttaa ainoastaan alistuneesti olkapäitään.

Raija huutaa jos tiskit ei ole tiskattu tunnin päästä ruokailusta. Raija riehuu, jos ei saa lauantai-illan perinteistä saunanjälkeistä seksiään. Raija on rajoittava. Rajoittavat ihmiset tuhoavat pikkuhiljaa suhteita, sillä en usko että kukaan suostuu loputtomiin vajoamaan toisen ikeen alle. En vain voi uskoa ihmisistä, että kukaan voisi nielaista oman arvonsa niin syvälle sisäänsä, että suostuisi palvelemaan toista koko loppuelämänsä. Miten kukaan voi tyytyä narrin osaan?

Jos suhteessa onnistuu välttämään Reijon ja Raijan, niin sitten pitää vältellä vielä suhteiden toiseksi pahinta vihollista. Rajoittuneisuus on minusta aivan yhtä huono kumppani kuin rajoittavuuskin. Rajoittunut Risto ja Rajoittunut Riikka eivät tarvitse edes päällepäsmäripuolisoa, vaan he alistuvat elämään toisen tavoin pyytämättä, yrittämättä mitään. Vaikka kumppani yrittäisi kuinka keskustella asioista ja nyhtää Ristosta irti tämän omia näkemyksiä ja mielipiteitä, he vain tukevat aina puolisonsa kantaa. Sitten nämä rajoittuneet hiljaa itsekseen myöhemmin miettivät, mikä meni pieleen. Kun he viimein saavat suunsa auki, ovat ongelmat kasaantuneet jo niin suureksi muuriksi, että sen toiselle puolelle, onnelliselle puolelle, ei ole enää mitään mahdollisuutta päästä.

Ristot, Riikat, Raijat ja Reijot ovat kaikki omalla unelmakumppanien listallani viimeisimpänä. Rajoittavuus ja rajoittuneisuus eivät vain kuulu suhteisiin, sillä ainut suhde joka toimii, on tasavertainen. Silti uskon, että jokaisessa meissä asustaa joku näistä neljästä pienestä sivupersoonasta. Jokainen meistä sitten taistelee sitä vastaan, toiset paremmalla menestyksellä kuin toiset. Paremmalla tuurilla taistelleet elävätkin onnellisemmassa suhteessa, taistelun hävinneet elävät ehkä suhteessa vain sisäisen persoonansa kanssa, yksinäisinä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s