Kohti parempaa elämää

Suomalaiset ovat ahdistunutta kansaa. Joka puolella on erilaisia asioita, jotka pyrkivät tunkeutumaan meidän mukavuusalueellemme. Etenkin vanhemmat ihmiset ovat niin tottuneita omaan tapaansa elää, että jokainen poikkeus yhteiskunnassa aiheuttaa hengen salpautumisen ja äkillisen tarpeen kirjoittaa paikallisen lehden mielipideosastolle kiivaan kirjoituksen siitä, miksi lähikaupan kassalla ei saa enää allekirjoittaa kuittejaan ostoksista, vaan meidät pakotetaan muistamaan neljä numeroa joka kerta. Eivätkö päättäjät ja ylemmät tahot ymmärrä, että toisille tällainen muistipeli on ikävää, ja ikävien kokemuksien kautta vanhuksia ohjataan käyttämään yhä enemmän ja enemmän käteistä, vaikka toisaalta pitkällä aikatähtäimellä siitä koitetaan päästä eroon.

Meitä ahdistavat monet asiat ja me jaksamme kyllä tuoda sen ilmi, ainakin toistemme selän takana. Julkisella paikalla rääkyvä lapsi on selkeästi huonosti kasvatettu, eikä tämä ole joutunut varmasti koskaan elämässään kokemaan minkäänlaisia rajoja. Vapaana kulkevan kissan saisi monien mielestä vaikka ampua niille sijoilleen, jos se erehtyy ottamaan askeleenkaan lähiössä jonkun toisen tontille. Eikä pidä unohtaa, että tietysti tässäkin syy on omistajan, sillä miten tämä on saattanut päästää niin huolimattomasti oman lemmikkinsä saastuttamaan muiden maita?

Entä sitten kaupan kassajonossa liian lähelle tulevat ihmiset? Eivätkö he tajua, että jokaisella on oma reviirinsä, ja toisista se on erittäin epämiellyttävää, kun joku tulee työntämään kaljamahansa selkään kiinni ja hönkäilemään korvaan. Bussissa matkustaessa toiset törpöt julkeavat käyttää hajuvettä, tukahduttaen kaikki muut ihmiset ympärilleen. Jo vieno tuulahdus kukkaista tuoksua saa toiset nyrpistämään nenäänsä ja tuomitsemaan hajusteen käyttäjän tunteettomaksi ja toiset huomioonottamattomaksi idiootiksi. Saunan taaksehan sellaiset pitäisi viedä.

Jokainen ihminen ympärillämme on jollain tavalla syyllinen ajattelemattomaan rikokseen, aivan kuin tuo yksi ihminen eläisi omassa maailmassaan, jossa kenenkään muun ei tarvitse kärsiä hänen julmista teoistaan. Keikoilla reppu selässä joraava mies on selkeästi törppö, sillä selässä kannettava laukku vie toisilta tilaa ja tunnelman, josta pitäisi pystyä nauttimaan. Heittäköön tavaransa vaikka ojaan, kunhan ei ole toisten ihmisten tiellä.

Meillä on selkeästi jossain syvällä sisimmässämme tietynlainen tarve kritisoida kanssaeläjiämme ja tuomita heidät huonoiksi ihmisiksi. Meitä inhottavat niin monet tavat, että jo pelkkä hissin jättäminen omaan kerrokseen sen alas lähettämisen sijaan tulisi joidenkin mielestä olla rangaistavaa.

Emmekö kuitenkin loppujen lopuksi heikennä tällä käyttäytymismallilla omaa kykyämme nauttia elämästä? Bussimatka, jonka aikana täytyy tuoksutella toisen ihmisen hajuvettä, kestää ehkä kymmenen minuuttia ja jos ei oikeasti aio kuolla sinä aikana astmakohtaukseen, onko sillä sittenkään niin suurta väliä? Onko se sen arvoista, että pilaamme hiljaisella suuttumuksellamme oman, hyvin alkaneen päivämme? Voisimmeko olla hiukan myötämielisempiä toisia ihmisiä kohtaan? Me kaikki elämme kuitenkin tämän yhden maapallon päällä, eikä kenenkään tavat ja rutiinit ole välttämättä ne täydellisen oikeat kaikille muille. Mielestäni jokaisen meidän olisi syytä parantaa ymmärtämystämme, kykyä ottaa toisten omat tarpeet ja toisen oma elämä huomioon. Miksi lemmikkien omistajat ovat olevinaan pahoja ihmisiä, jos heidän asunnossaan vieraillessa saa karvoja mustiin housuihinsa? Se vain kuuluu heidän arkeensa, eikä se ole millään tavalla tarkoitettu heidän ystävilleen julmana aikeena pilata toisten vaatteet.

Ehkä meidän pitäisi löytää sisäinen zenimme ja yrittää olla suuttumatta naapurin Railille, joka laittaa jouluvalot ikkunoihin luvattoman ajoissa. Jos vain ymmärtäisimme toisiamme paremmin ja emme ahdistuisi joka toisesta asiasta, elämämme olisi paljon auvoisempaa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s