Positiivinen elämänmuutos alkaa valheesta

Jokaisella ihmisellä on omat puolustusmekanisminsa eri tilanteissa. Eletyn elämän ja sen tuomien kokemusten mukana meille on kehittynyt erilaisia käyttäytymismalleja esimerkiksi uusien haasteiden edessä. Työpaikan vaihtuessa toiset puhkuvat intoa, urheilusuoritusta ennen kilpailussa toiset jännittävät niin, etteivät saa sanaa suustaan ja tärkeää tenttiä ennen yksi uppoutuu musiikin maailmaan saadakseen kaikki muut häiritsevät ajatukset mielestään.

Kaikki nämä on tarkoitettu kai jollain tavalla suojelemaan meitä pelottavilta asioilta. Uudet asiat ja niiden mukanaan tuomat koettelemukset ravisuttavat meitä joka kerta, joten olemme oppineet jollain tavalla suhtautumaan niihin. Koitamme pärjätä jatkuvassa muutoksessa, jota elämä meille tarjoilee joka päivä.

Mutta mitä pitäisi tehdä siinä tapauksessa, kun huomaa jonkin tilanteen tuottavan täysin absurdin selviytymisstrategian? Järki sanoo, että käytöksessä ei ole mitään järkeä pitkällä aikatähtäimellä tarkasteltuna, jos aina pelottavan tilanteen edessä sulkeutuu täysin omaan kuoreensa ja jähmettyy kauhusta. Järki sanoo, ettei ole mitään järkeä jäädä silmät ymmyrkäisinä katselemaan lähestyviä ajovaloja, mutta keho jäykistyy ja sanat juuttuvat kurkkuun, jolloin rekka vääjäämättömästi tömähtää päin näköä.

Millä tavalla näitä omia opittuja menetelmiä voi lähteä muuttamaan? Mitä jos esimerkiksi uutta opiskelupaikkaa hakiessa tai muuttoilmoitusta tehdessä on varma maailman tuhoutumisesta ja siitä, että mikään ei tule enää koskaan olemaan hyvin? Miten muuttaa itsensä sellaiseksi ihmiseksi, joka kestäisi tilanteet selväjärkisenä ja osaisi suhteutttaa asiat oikeaan skaalaan, jotta jokainen uusi tilanne, ihmissuhde tai työpaikka ei lamaannuta koko muuta elämää täysin?

Ehkä pitäisi vain herätä jonain aamuna ja päättää. Todeta itselleen, että asiat menevät kuten ne menevät, eikä murehtiminen auta yhtään. Kovalla tahdonvoimalla, uskalluksella ja rohkeudella voisi astella uuteen päivään hyvillä mielin. Ehkä pitkän ajan jälkeen valheellinen vakuuttelu asioiden sujumisesta muuttuisi todelliseksi uskomukseksi, että kaikki tulee olemaan hyvin, kävi asioissa miten vain. Jos siis valehtelee itselleen tarpeeksi pitkään, tuleeko valheesta totta?

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s