En tiedä itsekään mitä ajattelisin

Ihmiset sanovat usein, että kannattaa katua vain sellaisia asioita, jotka on tehnyt. Tekemättä jättämiä asioita ei saisi katua, koska niitä ei pitäisi olla ollenkaan.

Ymmärrän tietyllä tavalla, mitä tällä ajatuksella haetaan takaa, mutta jotenkin se silti kuulostaa minusta omituiselta. Se kuulostaa juuri sellaiselta mietteeltä, jota tämä nykyajan yhteiskunta meille tuputtaa muutenkin. Ajatus kuulostaa siltä, mitä pelkään meidän jo muutenkin ajattelevan ihan liikaa: Minulle kaikki, heti, tänne, nyt tuokaa.

Tietenkin erilaisista mahdollisuuksista kannattaisi usein ottaa härkää sarvista ja katsoa mihin ne johtavat. Joskus myöhemmin tilaisuuksien ohi käveleminen saattaa harmittaa, vaikka sillä hetkellä nyt hiukan jännittäisikin, kun pitäisi ryhtyä toimeen.

Jollain tapaa katumattomuus varmasti toimii myös ihmissuhteista puhuttaessa. Useimmat meistä varmasti tietävät sen tunteen, kun ovat kävelleet avoinna olevan oven ohitse vain palatakseen kokeilemaan sitä myöhemmin ja huomatakseen, että se on lukittu ja laudoitettu umpeen. Itsekin ehkä kadun joitain tilanteita, joissa olisin voinut avata suuni ja sanoa sanottavani toiselle ihmiselle. Mutta toisaalta minkä sille mahtaa, jos tilanne on ollut sellainen, että olen halunnut pitää sanat itselläni.

Minä nimittäin uskon siihen, että jokaista tekemätöntä asiaa ja kulkematonta polkua ei kannata katua. Mihin tämä maailma on menossa, jos meidän jokaisen täytyy päästä kokemaan kaikki mahdollinen? Elämä ei yksinkertaisesti toimi niin. Ei jokainen meistä voi tarttua jokaiseen mahdollisuuteen, jota elämä meille tarjoaa, sillä joskus niihin ei kannata tarttua. Meille on annettu ajattelemisen lahja, joten miksemme käyttäisi sitä? Minäkään en ole lähtenyt jokaiseen ihmissuhteeseen sen takia, että olen nähnyt jo kaukaa niiden kuitenkin päätyvän umpikujaan. Miksi siis olisin alunperinkään lähtenyt kulkemaan matkaa, jolta tietäisin jo valmiiksi palaavani häntä koipien välissä kotiin nuolemaan haavojani?

Jos eläisin sen mukaan, että katuisin vain tehtyjä asioita, voi mitä sekamelskaa elämäni olisikaan ollut. Olisinko sittenkään ollut monta vuotta kestäneessä parisuhteessa? Olisinko sittenkään suorittanut kouluani loppuun? Asuisinko vuotta pidempään millään paikkakunnalla? Elämä tarjoaa meille lukemattoman määrän tilaisuuksia, joihin voisimme hypätä mukaan, mutta kannattaako se kaikki? Eikö joskus voisi vain rauhoittua ja miettiä hetki pidempään ja kenties jättää jotain tekemättä?

Jos elämäänsä haluaa sisällyttää jossain vaiheessa jonkinlaisen rauhan, tasaisen varmuuden ja onnellisuuden, niin mielestäni kannattaa katua vain sellaisia asioita, joita katuu. Näinkin sekavasti sanottuna tarkoitan sitä, että mielestäni kaikkeen ei tarvitse lähteä mukaan ja kaikkea ei tarvitse itse tehdä. Tulevaisuuteenkaan emme osaa katsoa, joten on hyvin tapauskohtaista, mitkä asiat kannattaa jättää tekemättä tai mihin kannattaa lähteä mukaan. Mikään elämäntapaoppaan kertoma neuvo ei johda meitä autuaaseen elämään. Joskus on ehkä ihan hyvä katua asioita, jotka jätti tekemättä. Ajan on tapana kullata muistomme, sillä kun ajattelemme vuosia taaksepäin jotain väistämäämme mahdollisuutta, näyttäytyvät asiat hiukan toisin. Voi kuitenkin olla, että jos samanlaisessa tilanteessa tulisimme uudelleen samaan risteykseen, päättäisimme silti jättää kokeilematta tuon uuden tilaisuuden. Ehkä joskus on hyvä pysytellä valitsemallaan tiellä.

Toisaalta kuka sitä ikinä tietää mistään mitään, enhän minäkään muuta kuin höpötä lämpimikseni. Ehkä sittenkin olisi parempi katua kaikkea tehtyä kuin tekemätöntä. Kuka tästä elämästä ottaa mitään tolkkua muutenkaan?

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s