Jätösteksti

Joskus kuulin ehkä puoliksi leikkimielisesti heitetyn lauseen, jota olen joskus sen jälkeen jäänyt pohtimaan. En tiedä onko se jostakin elokuvasta, kappaleesta, luennoitsijalta vai omasta päästä nyhväisty heitto, mutta silti se on jäänyt soimaan päähäni. Nätisti ilmaistu versio kuuluu näin: ”Elämän tiellä on joskus jätöskasoja, mutta jos emme kiinnitä asiaan huomiota, voimme astua niihin.”

Asianhan voi ymmärtää ainakin kahdella tavalla. Olen itse aina ajatellut, että jos ei koko ajan tutki tarkasti tietä ja pohdi mihin kulkee, voi ehkä huolettomammin astella eteenpäin. Voi kävellä rohkeasti kohti uusia seikkailuja, mutta jossain vaiheessa voi astua tuohon jätökseen. Voi astua siihen niin, että asia ei juurikaan haittaa. Koska siihen ei kiinnitä liikaa huomiota, se saattaa pyyhkiytyä jo seuraavan ruohokaistaleen yli kävellessä pois, eikä se aiheuttanut minkäänlaisia toimia tai tunnontuskia. Jos taas olisimme neuroottisesti kytänneet jokaista askelmaamme, olisimme saattaneet osata varoa sitä kasaa tai sitten olisimme siltikin astuneet siihen, mutta pahoittaneet mielemme. Mutta jos ei asiaa ajattele enempää, ei sitä tarvitse murehtiakaan.

Toisaalta jos omaa tietä kulkiessaan ei seuraa jokaista askeltaan, voimme astua siihen sontakasaan. Voimme astua niin, että jos yhtään osaisimme katsoa edemmäs ja suunnitella polkuamme, olisimme voineet väistää sen kokonaan. Ongelmat väistettäisiin ennen kuin ne edes pääsevät syntymään.

Voimme astella tätä elon polkua eteenpäin joko huolimattomasti mutta kevein mielin, turhia murehtimatta tai sitten voimme suunnitella asioita eteenpäin ja väistää ongelmat. Miten sitten haluaakaan elää, niin ainakaan siihen turhaan muerhtimiseen ja pessimistisyyteen ei pidä lähteä mukaan. Asiat ovat aina paremmin kuin miltä ne ensin näyttävät. Vaikka olisitkin astunut jälleen kerran naapurin koiran jätöksiin kerrostalon pihassa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s