Miten kirjoittaisin?

Kirjoitustahtini on hiipunut, sillä itse kirjoittamisen sijaan olen juuttunut loputtomiin pohdiskeluihin siitä, millä tavalla minä kirjoittaisin. Olen pitkään elätellyt toiveita hiukan rehellisemmästä blogista. Sellaisesta, johon voisin oikeasti kirjoittaa asioita rehellisesti niiden oikeilla nimillä, vaikka ne liittyisivätkin jollain tavalla omaan elämääni.

Nykyään kirjoitan paljon yleisellä tasolla, jolloin välttämättä kaikki todelliset mielipiteeni osat eivät tule julki. Kirjoitan myös toisinaan tekstejä, joita en uskalla heti julkaista, sillä jos tekstissä vilahtelevien esimerkkien ihmiset lukisivat ne sillä hetkellä, he varmasti tunnistaisivat itsensä. NIinpä saatan viruttaa jotakin tunteellisempaa purkausta hetken aikaa luonnoksissa, jottei tilanteiden ja tekstieni välinen side olisi liian lyhyt ja ilmiselvä.

Piilottelen joskus ajatuksiani, sillä minä tiedän, että toiset haluavat ajatella kaikesta pahaa. Valitettavasti olen joutunut huomaamaan, että joskus toisista on mukavaa nähdä, jos kanssaihmisillä menee huonosti. Niinpä joskus synkkinä iltoina, kun kuuntelen melankolista musiikkia ja ajatukseni ovat vaipuneet elämän suunnan hakemiseen ja suuriin filosofisiin virtoihin, en uskalla kirjoittaa siitä. Mielikuva ihmisestä, joka tulkitsee haparoivista sanoistani jotakin vakavaa elämänvihaa ja saa siitä itselleen hyvän mielen, on jotenkin häiritsevä.

Lisäksi raatorehelliset tekstit voivat olla vain hetken ajatuksia, joten jos julkaisin kaiken, mistä kirjoitan, voisin katua sanojani jo huomenna. Pahimmillaan rehellistä tekstiä ei voi mitenkään ymmärtää ja se vaatisi vielä pidemmän tekstin, joka kartoittaisi taustatiedot ja kaikki sanojen ymmärtämiseen vaaditut tunnetilat ja faktat. Esimerkiksi erästä poikaa tapaillessani kirjoitin päiväkirjaani suoraan: ”Pitäisi jättää hänet heti.” Tämä oli kuitenkin vain erään illan synkkä, ohimenevä ajatus, eikä kuvastanut pitkän aikavälin olotilaani. Jos nuo sanat olisin kuitenkin julkaissut jossain muodossa tai jos tuo poika olisi ne nähnyt, mitä se olisi hänelle kertonut? Hän ei varmasti olisi osannut laittaa tekstiä kontekstiin, niihin tunteisiin ja pelonsekaisiin ajatusmyrskyihin, joka minun päässäni sillä hetkellä pyöri. Hän ei varmasti olisi osannut lukea tekstiä niin, että oikeasti sanojen taustalla minä pidin siitä pojasta – paljon.

Kirjoitukset voivat hämätä, niitä voidaan tulkita hämärästi ja niiden tarkoitusperien voi kuvitella olevan jotain hämärän vihjailevaa. Oikeasti kirjoitan usein vain sitä sun tätä, miettimättä liikaa tulkinnanvaraisuuksia, joita teksteihini jää roikkumaan, sillä ne eivät noin 99 prosentin todennäköisyydellä ole siellä tarkoituksella. Kuitenkin haluaisin päästä siitä ja tästä eteenpäin, mieluummin kirjoittaisin rehellisemmin. Avoimemmin.

Toisaalta avoimuus asettaa minut sellaiseen haavoittuvaan asemaan, etten tiedä uskallanko sittenkään kertoa sen enempää. Voi olla että olen pelkuri, joka ei sittenkään edes halutessaan pystyisi sanailemaan kaikkien luettavaksi sellaisia kirjoituksia, joista voisi päätellä ja nähdä liikaa. Nähdä, että kaipaan jotakuta, että joskus olen kadoksissa, että ihmissuhteet aiheuttavat minulle päänvaivaa, että harmistun jälkiviisaudestani toisissa tilanteissa ja että olen mielestäni osannut tehdä elämässäni joskus myös hyviä valintoja, jotka ovat pelastaneet minut liioilta murheilta. Mitä lukija miettisi, jos näkisi lauseista, että olen käynyt elämässäni murheen alhossa ja noussut sieltä raskain askelin takaisin ylös? Mitä ystäväni ajattelisivat, jos kirjoittaisin heistä kaikelle kansalle tunnistettavin piirtein? Tai olisiko asialla sittenkään mitään merkitystä elämääni, ehkä kukaan ei edes huomaisi. Ehkä pelkään turhaa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s