Ei mitenkään erityisen onneton onnellisuus

Kun tapaa ihmisen kadulla ja häneltä kysyy, kuinka hänellä menee, vastauksena on hyvin usein jotain myöntyvää ja leppoisaa päivittelyä mukavasti sujuvasta arjesta. Kaikki on aina ihan hyvin ja melko mallikkaasti asiat ovat sujuneetkin, ei juuri mitään kummempaa ole tapahtunut. Ei erotella elämän alamäkiä tai ylämäkiä, vaan vastataan vain kaiken olevan sitä tavallista.

Vaikka toisinaan ystäväkin sattuisi kysymään, onko kaikki hyvin, kun tulet kouluun silmät hiukan turvonneina ja todella väsyneenä, tulee helposti vastattua vain, että joo joo, kaikki on ihan ok. Totuus saattaa kuitenkin olla, että edellisenä iltana on tullut riideltyä poikaystävän kanssa myöhään yöhön ja on itkenyt silmänsä rikki, jolloin seuraavana aamuna ne ovat punaiset ja pulleat kuin vastakypsyneet tomaatit.

Kaikki on ihan ok, kuuluu sitä samaa kuin ennenkin, ei mitään järisyttävää ole tapahtunut, olen kunnossa, kaikki on hyvin. Olen itsekin vastannut monia kertoja ystävillenikin samoilla sanoilla. Jotenkin tuntuu turhalta lähteä yhtään sen enempää revittelemään asioita kahvipöytäkeskustelussa, jos toisella on vaikka ulkomaanmatka suunnittelussa ja hän pursuaa intoa. Sitähän ystävyys tosin onkin, on annettava tilaa myös toisen jutuille, ettei kanssakäyminen mene joka kerta yksipuoliseksi terapiaistunnoksi. Ystävyys on sitä, että antaa ja saa samalla mitalla, tasapuolista toveruutta.

Kuitenkin tuollainen omien asioiden vähättely ja se, että vastaa kaiken olevan ihan hyvin asiaa yhtään enempää miettimättä, on kai jollain tasolla valehtelemista. En sitten tiedä valehdellaanko tuossa tilanteessa enemmän kuulijoille kuin itselleen, sillä toisinaan jos omaa elämäänsä alkaisi pohtia liian tarkkaan, voisi löytää jotain yllättävää ja pelottavaa. Eräissä laulun sanoissa sanotaankin, että kaikki hyvin on – en ole erityisen onneton. Jos omaa elämää tutkisi liian tarkkaan, huomaisiko sieltä asioita, joista ei oikeastaan suuremmin nauti, mutta niitä tekee silti? Käy jossain harrastuksessa vain tottumuksesta, vaikka alkuinnostus ja siitä saadut endorfiinit ovat kulutettu jo kauan sitten loppuun? Elääkö sitä ihmissuhteessa vain sen takia, että on nyt vain sattunut olemaan saman ihmisen kanssa jo yli kymmenen vuotta, eikä oikeastaan osaa ajatella elämää ilman omaa kultaansa, vaikka mitään ruusunpunaisia mielikuvia ei tästä enää mietikään?

Vai onko se, ettei ole erityisen onneton, meidän kykymme selvitä elämästä hengissä? Onko se sitä arkea, jota täytyy sietää suurimman osan elämästään? Kun ei ole oikeastaan onnellinen, mutta ei juuri mikään painakaan eikä tunne oloaan myöskään kovin surulliseksi? Kun pystyy unohtamaan sen, mitä elämä parhaimmillaan voi olla, eikä koko ajan hae niitä tunnepiikkejä yltiöpäiseen onnellisuuteen, antaa se meille ehkä avaimet siihen, että pystymme elämään yhteiskunnan oravanpyörässä mukana. Eihän kukaan oikeasti voisi sanoa olevansa superonnellinen herätessään aamuseitsemäksi töihin joka päivä, palatessaan joka toinen päivä ruokakaupan kautta kotiin ja katsoessaan joka ilta seiskan uutiset ja yhdeksältä alkavan hittisarjan ja toistaessaan tätä samaa kaavaa joka viikko. Se on arkea. Se on sellaista aikaa, josta voi sanoa tuttavilleen kadulla, että kaikki on ihan hyvin ja asiat sujuvat mallikkaasti.

Älkää käsittäkö väärin, myös minä pidän arjesta. Pidän sen elämään tuomasta rytmistä ja siitä, että joka päivä ei ole kamppailua henkiinjäämisen puolesta, vaan voi vain huokaista helpotuksesta töiden jälkeen ja rojahtaa sohvalle, jos niin haluaa. Silti nuo kappaleen sanat jäivät pyörimään mieleeni, ja pohdinkin, onko onnellinen elämä sitä, ettei ole erityisen onneton?

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s