Erä ja ero

Viimeisimmässä ihmissuhdehömpötyksessäni kirjoitin treffeistä ja kokemuksista, joille voi onneksi jo jälkikäteen nauraa hyvässä hengessä. Tällä kertaa ajattelin oikoa rajusti koko seurusteluvaiheen yli, kohti sitä ikävää lopputulemaa, joka joskus sattuu miltei jokaisen kohdalle. Sillä tavalla tai toisella, joko omien kokemuksien kautta tai vähintään ystävän tarinoita kuuntelemalla elämä joskus vie suoraan eroon kulkematta lähtöruudun kautta.

Eroaminen on siitä ikävää, että se hyvin harvoin on kummankin yhteinen päätös. Vaikka sen voi tehdä sovussa ilman turhaa draamaa, on jotenkin käsittämätön ajatus, että eräänä tismalleen samana sumuisena aamuna pariskunta herää ja saavat molemmat päähänsä ajatuksen erosta ja sen jälkeisestä paremmasta elämästä. Tällainen yhtäaikainen oivallus jatkuu mielikuvissani päättäväisillä hyvästeillä ja kättelyllä, jonka jälkeen voi hypätä yksisarvisen selkään ja ratsastaa taivaalle kohti uusia parisuhteita.

Koska ajatus siis lähtee aina ensimmäisenä kiteytymään toisen osapuolen päässä, on ehkä tarpeen keksiä jonkinlaisia syitä parisuhteen päättämiselle. Eroaminen on kuitenkin niin iso ja absurdi asia, ettei sitä oikeastaan pysty kovin helposti muokkaamaan sanoiksi ja lauseiksi, etenkin sellaisiksi, jotka eivät mitenkään loukkaisi toista. Koska omat tunteet ovat juurikin sanan mukaisesti omia, pään sisällä koettuja tuntemuksia ja ahdistuksia, tiettyä kutinaa vatsanpohjassa tai läkähdyttävää pahaa oloa rinnassa, ei pelkkä puhe tunnu oikein koskaan saavuttavan sitä syvintä pahan olon tilaa, joka johtaa eroon. Sitä tarvetta jättää toinen, vaikka joskus kaikki olisi näyttänytkin olevan pintapuolisesti hyvin.

Johtui ero mistä tahansa, olen itse kyllästynyt noihin valmiisiin kaavoihin, joita ihmiset ajautuvat liian usein käyttämään. Aivan kuin ajatustyötä eron eteen ei olisi tehnyt ollenkaan, vaan päätyy latomaan jo miljoona kertaa aiemmin käytettyjä sanoja toistensa perään ilman sen suurempaa tunnelatausta. Olen itsekin sortunut käyttämään moisia latteuksia, jotka eivät edes aina pidä paikkaansa. Mitä jos mikään näistä tunnetuista lauseista ei pidäkään paikkansa? Mitä jos sitä joutuisi kuulemaan täysin päinvastaisia asioita, julmia totuuksia ja karuja toteamuksia suhteen päätyttyä? Mitä jos kerrankin joku sanoisi asiat tismalleen niin kuin ajattelisi? Mitä jos eron tullessa ei ajattelisi lainkaan jätetyn tunteita, vaan pamauttaisi kaikki kliseet tiskiin nurinkurisena?

Meidän täytyy jutella. Tai oikeastaan ei minun tarvitsisi, mutta sinä varmaan haluat kuulla muutakin kuin hyvästit.

Älä huoli, ei tämä johdu minusta, vaan kaikki on sinun syytäsi.

En tarvitse nyt aikaa itselleni, vaan tarvitsen loppuelämäni aikaa erossa sinusta.

Et todellakaan ansaitse näin hyvää ihmistä kuin minä.

Emme ole kasvaneet erillemme, minä nyt vain haluan erota.

Olimme niin nuoria, jos vain olisimme tavanneet myöhemmin elämässä, olisin ollut ehkä tarpeeksi vanha ja viisas jättääkseni koko jutun väliin.

Elämässäni on tällä hetkellä niin paljon kaikkea, et vain yksinkertaisesti mahdu tällä hetkellä siihen sekaan. Ps. Etenkään sen takia, että lihoit suhteen aikana parikymmentä kiloa.

Meillä oli kaikki päin persettä.

En halua sitoutua – sinuun.

Olemme niin eri vaiheissa elämässämme, esimerkiksi minä olen järkevä ja mukava, sinä taas keskenkasvuinen riitapukari.

Jos olisimme tarkoitetut toisillemme, haluaisin hirttää itseni nyt.

Luulin olleeni valmis suhteeseen, mutta sinä todistit minulle kuinka väärässä olinkaan.

Tukahdutat minut. Häivy.

Tauko tekisi meille hyvää, sanotaanko nyt sellainen eliniän mittainen tauko.

Joku saa sinusta vielä joskus melko keskiverron vaimon/aviomiehen.

Mutta hei, ei millään rakkaudella ja kunnioituksella sanottuna: eihän olla ystäviä enää tämän jälkeen, jookosta? Älä soita minulle enää. Hyvästi.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s