Ihmisenä oleminen

Teksti on ensimmäisen kerran julkaistu jo vuonna 2013, mutta teknisten ongelmien takia sen ulkoasu oli suoraan sanottuna hirveä, joten tässä se uudelleen, olkaa hyvät:

Kun lähden reissuun tai lähdemme kavereideni kanssa kaupungille viettämään iltaa, saatan kuulla minulle huikattavan perään: ”Olkaahan ihmisiksi.”

Kävin miettimään asiaa enemmän ja oikeastaan en ymmärtänyt mitä sillä tarkoitetaan. Miten ollaan ihmisiksi? Ihmisethän voivat olla todella julmia, pelottavia ja jyrkkiä olentoja, jotka repivät toisensa kahtia itsekkäiden motiivien ajamina ja osaavat olla niin ilkeitä, että työpäivän jälkeen joku lähtee kotiin itkemään. Ihmiset pystyvät myös tekemään täysin sekopäisiä asioita, sillä meille on annettu vapaus valita ja oma tahto, joten joskus käytämme sitä käsittämättömillä tavoilla hyödyksemme. Saatamme tärkeiden asioiden hoitamisen sijasta tehdä jotain täysin muuta, voimme esimerkiksi työtehtävien sijaan vain istua ja tuijottaa koneen ruutua tekemättä mitään. Opinnäytetyön kaivatessa tekijäänsä saatamme päättää lähteä maakuntamatkailemaan, pilkkimään ja harrastamaan sulkapalloa, jolloin paperihommille ei jää aikaa ollenkaan.

Ihmiset pystyvät myös ajattelemaan kaikenlaista. Kykenemme erilaisiin ajatusketjuihin, jotka saattavat alkaa päivän lounaasta ja päätyä mutkien kautta äitisuhteen puimiseen kaverin kanssa. Onko se ihmisiksi olemista, jos matkallaan lähtee tekemään jotain asiaa, mutta päätyykin vauhdikkaisiin ja vaarallisiin tilanteisiin täysin toiselle puolelle kaupunkia kuin mihin oli menossa? Onko sekopäiset ajatusketjut ja järjettömät teot sitä, mitä kyseisen fraasin sanoja toivoo meiltä?

Ihmiset osaavat olla itsekkäitä ja typeriä, holtittomia tai vastuuntunnottomia. Nämä kaikki kuuluvat ihmisenä olemiseen. Kuitenkin kaiken tämän negatiivisuuden ohella ihmiset pystyvät olemaan helliä, herttaisia, hauskoja, epäitsekkäitä ja mukavia. Ja jos meille ei ole suotu kyseisiä luonteenpiirteitä syntymässämme, ihmiset myös kykenevät muuttumaan. Vaikka alussa siis olisimmekin olleet jotain täysin muuta, saattaa meistä matkan varrella kehittyä jotain paljon parempaa. Vuodet vierivät ja ihmiset kasvavat. Jokainen kokemus ja elämän virran muutos tuo meihin jotain uutta ja parhaassa tapauksessa huuhtoo jotain pahaa mukanaan pois.

Kun minulle seuraavaksi sanotaan, että minun tulisi olla ihmisiksi, aion siis olla kokonaan sellainen kun olen. Teen tyhmiä asioita, mutta samalla jotain hyvää ehkä ystävilleni, nauran kovaa typerälle jutulle, nousen pöydälle julistamaan yliopistolaisten olevan ylimielisiä ja unohdan asiat heti, kun ne minulle kerrotaan. Rakastan läheisiäni ja pujottelen elämässäni eteenpäin. Kun olen ihmisiksi, olen niin täysivaltaisesti sellainen ihminen kuin olen, sillä ehkä tuo kehotus sittenkin tarkoittaa juuri sitä – kaikkien puoliensa arvostamista ja niiden välisten siteiden sitomista niin, että kaikki nämä piirteet mahtuvat yhteen kokonaisuuteen, yhdeksi ihmiseksi. Minuksi.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s