Fraasit

Kynäniekka Kemppi ilmottautuu jälleen viihdyttämään tai vaihtoehtoisesti tylsistyttämään teitä jorinoillaan. Kun toverini olivat lähdössä viikko sitten luotani viikonlopun vietosta, seisoimme eteisessä tuijotellen toisiamme hetken. Mieleeni tulvi samalla kaikki ne hetket, kun joku on lähtenyt tuosta samasta eteisestä pois. Olen asunut samassa paikassa jo niin kauan, että jäähyväisiä ja tapaamisiin -toivotuksia on heitelty ilmoille jo monet kerrat samoissa paikoissa. Tietysti onhan sitä itsekin tullut notkuttua toisten ovenraossa sanomassa heippoja – joskus hetken liian kauan. Kerran lähdin pois vasta kun minulle oli läjäytetty päin naamaa kysymys: ”Mitä sää vartoot siinä?” En kai mitään, tuumin ja avasin oven poistuakseni.

Kai tuossa ovensuussa vietettyyn hetkeen kiteytyy jokin jäähyväisten vihaaminen. Ei ole mukava lähteä pois, ei ole mukava sanoa näkemiin, kun ei oikeastaan tiedä milloin seuraavaksi nähdään. Hetkestä on irroitettava, käännettävä kahvasta ja poistuttava paikalta.

Olisi kai opeteltava lähtemään todella nopeasti, niin ei tarvitsisi käydä joka kerta samaa repertuaaria läpi jokaisen ihmisen kanssa. Lähti sitten mummolasta tai ystävän luota toisesta kaupungista, on tiettyjä asioita, joita kuuluu sanoa.

Oli kiva nähdä.
Tulethan uudestaan.
Nähdään taas pian.
Pitäisi tulla käymään.
Turvallista kotimatkaa.

Kuin jokin kirjoittamaton sääntö, rytmikäs sosiaalisen piirileikin tanssi, jossa huikataan vuorotellen latteuksia toisensa perään. Kuitenkin joistain ihmisistä tietää, että tämän näkee seuraavaksi vasta viiden vuoden päästä ja pahimmassa tapauksessa ei edes halua nähdä tätä enää. Kuitenkin on tanssittava valssi loppuun asti, niin kauan ennen kuin ovi kolahtaa taas lukkoon.

Treffeiltä lähtö on vielä kaiken omituisuuden multihuipentuma. Joskus ovenraossa on kätelty, halattu tai mikä pahinta – heitetty ylävitoset ja marssittu äkkiä karkuun. Joskus toinen jää niin mittavaan hämmennyksen valtaan, kun mukavasti menneen illan jälkeen toinen avaa oven, huikkaa törmäillään ja katoaa jäljettömiin. Anteeksi, mutta missä me törmätään? Haluatko vielä törmätä?

Aiemmin mainitsemani vartoiluni oven raossa oli juurikin tällaisessa tilanteessa. Itse kaipasin kai jonkinlaista illan huipennusta, edes pientä suukkoa poskelle, mutta toinen vain tuijotti minua ymmärtämättä eteisessä norkoiluni todellista syytä. Törkeää. Tottakai omituinen venkoilu eteisessä tarkoittaa sitä, että herrasmies edes halaa naistaan miellyttävän elokuvaillan jälkeen? Tapasin kyseisen miehen kyllä uudelleenkin, mutta edelleen minua naurattaa tuo tokaisu – mitä minä muka varroin. En tiedä. Törmäilyn lupausta ehkä.

Pahimmalta tuntuu kuitenkin ehkä katsoa ovea ja muistella niitä menneitä aikoja, kun siitä on astellut ulos joku rakas ihminen, jonka tietää lähtevän viimeistä kertaa. Ne hyvästit ovat pahimpia. Silloin oven tälle puolen on jäänyt jokin käsittämätön surullisuus ja synkkyys, joka ei lähtenyt vieraan mukana pois. Onneksi tuollaiset synkkyyden möröt voi työntää vaatekaapin perukoille ja olla ajattelematta niitä ikinä enää.

Kaikenlaiset kättelyt ja hyvästit ovat osa elämää, toisinaan hauskoja tilanteita ja omituisia tarinoita toisinaan kaverin lähtemisen aiheuttamaa haikeutta. Ystävän suljettua oven jää tuijottamaan sitä, sulkeutunutta seinämää. Jää seisomaan keskellä asuntoa ja miettimään hyvästejä. Muistinko sanoa turvallista matkaa?

Toim.huom. Koitin kirjoittaa tämän niin, ettei tästä saa mitenkään väärää mielikuvaa mistään, mutta sanottakoon nyt vielä ihan suoraan: tämä ei kerro mistään yhden illan jutuista. Tämä ei kerro siitä, kun aamulla heräät jonkun puolituntemattoman ihmisen vierestä ja mietit pakokeinoa tai vaihtoehtoisesti järkevää syytä heittää toinen ulos omasta asunnosta.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s