Suomi on valittamisen luvattu maa

Aina on varaa valittaa, sanotaan.

Mutta miksi? Onko kukaan koskaan oikeasti ajatellut, että minkä takia pitäisi valittaa? Kun olin kaupassa töissä, huomasin erään erittäin raivostuttavan piirteen joissain ihmisissä. Jotkut olivat selkeästi ottaneet elämässään sen strategian, että valittamalla pääsee helpommalla, halvemmalla, saa parempia etuja ja parempaa palvelua. Kävin kovaa taistoa monet kerrat, saako rikkinäisestä kahvipaketista alennusta, jos se oli livennyt asiakkaan kädestä kaupan pihalla ja onko kaupalla tällöin vielä vastuu korvata se paketti. Asiakas ei millään halunnut myöntää itselleen, että oli itse ollut kömpelö ja mokannut homman, vaan hän oli päättänyt valittamisen ja riehumisen avulla saada itselleen korvausta.

Kuka korvaa! Minä haluan korvausta! Korvausta minulle! Tänne ja heti!

Kuka jaksaa kuunnella valittajaa koko elämänsä? Miettikää jos oma aviomiehenne tai aviovaimonne olisi samanlaisen periaatteen noudattaja ja joutuisitte koko elämänne katsomaan sivusta, kun mies nuhtelee kassaneitiä, huutaa pankkivirkailijalle, käy kovaa taistoa uusien renkaiden hinnasta autokorjaamolla tai räyhää valtion virastossa itselleen parempaa kohtelua, koska valtio polkee pientä kansalaista.

Eikö noille ihmisille ole opetettu pienenä, että maitoa ei saa pöydässä, ellei sitä pyydä nätisti? Jos vain käskyttää ja riehuu koko ajan, täytyy elämässä olla jotain vialla. Olen melko varma, että jatkuva valitus vähentää elämän mielekkyyttä. Positiivisella asenteella vastaanotetut asiat eivät tunnu niin pahoilta ja kokonaisvaltainen leppoisuus auttaa jaksamaan elämää paremmin. Ainakin haluaisin uskoa niin. Ei elämässä vain voi saada aina tahtoaan läpi eikä elämässä vain voi saada kaikkea valittamalla. Eihän?

Ei karhutkaan riehu koko ajan, ne syö välillä puolukoita.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s